sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Tasa-arvopolitiikan murros

Ensin minulla oli sellainen kutina vatsanpohjassa, mutta tuskin tohdin sanoa sitä ääneen. Sitten minä jo uskalsin sanoa sanan ’murros’. Nyt minä olen siitä varma. Tasa-arvopolitiikassa on meneillään murros, jossa reilun 40-vuoden aikana muotoutunut valtavirta on haastettu.

Perinteisesti Suomessa tasa-arvo on ymmärretty naiskysymykseksi, ja kyse on ollut naisten ja tyttöjen aseman parantamisesta. Tätä ei ole ajettu tällä nimityksellä, vaan on vedottu kansalaisten yhteiseen etuun. Osa miehistä on hyötynyt niistä uudistuksista, jotka on tehty naisia ajatellen. Tasa-arvolaki turvaa myös miehiä. Tätä kaikki miehet eivät tunnu oikein ymmärtävän, mikä johtuu mielestäni siitä, etteivät he tajua, että sana ’sukupuoli’ pitää sisällään myös miehet.

Miehet ovat olleet teemana tasa-arvopolitiikassa 60-luvulta asti, mutta sivujuonteena. Painopistettä selittää se, että naisten asemassa on ollut ja on yhä paljon korjattavaa eivätkä miehet edes ole osallistuneet tasa-arvokeskusteluun erityisen innokkaasti. Nyt tilanne on radikaalisti muuttunut.

Miehet liikkeellä

Ensimmäiset kaksi miesjärjestöä perustettiin 90-luvulla. Miessakit keskittyi paikkaamaan miesten sosiaalialan ongelmia. Profeministimiehet toivat esiin pienen miesryhmän tuen naisten emansipaatiolle ja feministiselle projektille. Vuonna 2009 perustettiin Miesten tasa-arvo, Vihreän liikkeen jäsenyhdistys Vihreä miesliike ja Vasemmistoliiton miespoliittinen työryhmä. Seuraavana vuonna perustettiin Miesjärjestöjen keskusliitto ja eduskunnan miesverkosto. Siinä välissä 2007 oli perustettu Suomen Miestutkimuksen Seura, joka ei ole miesjärjestö vaan tieteellinen yhdistys, mutta miesteeman ympärillä sekin liikkuu. Samalla on alettu järjestää Miestyön foorumia, joka kokoaa yhteen miesten ja poikien parissa tekeviä sosiaalialan järjestöä yhteen vuotuiseen kokoontumiseen.

Reilun kolmen vuoden aikana netissä ääntä pitäneet miesasiamiehet ovat järjestäytyneet yhdistykseksi. Samaan aikaan järjestöt ovat organisoituneet. Mieskenttä liikkuu ja muuttuu. Minä olen työskennellyt tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miesjaoston sihteerinä vuodesta 2009 ja seurannut aitiopaikalta tämän uudenlaisen miespolitiikan muotoutumista. Voin kertoa, ettei se ole jäänyt huomiotta. Lähes kaikissa neuvottelukunnan, jaostojen, työryhmien ja sisäisten kokousten asialistalla käsitellään mieskysymyksiä. Joskus – tai oikeastaan usein – ne vievät kokouksista leijonan osan. Mieskysymys pakottaa miettimään tulevan tasa-arvopolitiikan painopisteitä ja linjauksia. Näin se nyt on.

Mieskentän nuoruus

Miesteemaa ja mieskenttää vaivaa vielä nuoruus ja jäsentämättömyys. Se mahdollistaa monenlaisia ääniä ja kannanottoja. Vielä ei oikein tiedetä, mitkä ovat ne miesten ja poikien asiat, joita kannattaa ja tulee edistää nimenomaan tasa-arvopolitiikan alla. Tasa-arvo ei ole valtionhallinnossa se suurinta suosiota ja taloudellista tukea nauttiva alue. Strategisesti saattaa olla viisasta ajaa joitain asioita muiden politiikka-alueiden alla. Teeman jäsentämättömyys antaa myös mahdollisuuden kovin erilaisille äänille. Väliin tuntuu, ettei tavoite ole niinkään parantaa miesten asemaa, vaan etsiä syyllisiä, ja ne syylliset löydetään tasa-arvoa edistäneistä naisista. Ja tässä käytetään mielellään feminismiä leimakirveenä.

Sukupuolten vastakkainasettelu ei edistä kenenkään asiaa. Se tuottaa vain pahaa mieltä ja saa kaivautumaan syvemmälle poteroihin. Sieltä sitten heitellään pilkkakirveitä ei-kenenkään maalle eikä mikään etene mihinkään, paitsi syvenevä yö.

Sen sijaan kannattaa katsoa valoon ja ymmärtää, että useimmat ihmiset pyrkivät hyvään. Me vain ymmärrämme toisiamme niin huonosti.

***

En ole kirjoittanut tätä kirjoitusta tasa-arvoasiain neuvottelukunnan jaostosihteerin roolissa vaan yksityishenkilönä, ennemmin kulttuurintutkijana, joka on perehtynyt miehiin ja maskuliinisuuksiin.

Tervetuloa seuraamaan blogia.

15 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä blogista! Tasa-arvopolitiikka on olennainen osa ihmisoikeuspolitiikkaa. Siitä hyötyvät naiset, miehet ja lapset.
    Terveisin Seija Turtiainen

    VastaaPoista
  2. Kiitos Arto hyvästä kirjoituksesta. Se oli kuitenkin hieman "TANE:n miesjaoston sihteerin" kirjoittama, koska se sivuutti joitain tärkeitä osia ilmiön historiallista taustasta.

    Minusta on tärkeä ymmärtää, että tasa-arvopolitiikan jännitteisyys ja "fleimit" juontavat juurensa USA:han, jossa syntyi joskus 1970-luvun lopulla vihanpito naisjärjestöjen ja miesjärjestöjen välille. Tästä vihanpidosta on - täysin turhaan - kantautunut laineita myös Suomeen (esimerkkinä vaikkapa Anne Moilasen artikkeli "Jo riitää miesasia-aktivismi", jota Moilanen väritti Tulva-lehden kanteen sijoitetulla lukijaa kohti osoittavalla pyssyllä).

    Vihanpidon turhuus käy ilmi, kun ymmärtää sen, että Suomi ja USA ovat täysin erilaisia. USA:ssa vihanpito huipentui äärimmilleen, kun miesasialiikkeen pääideologi julkaisi kirjan "Back to Patriarchy" jossa hän todisteli sitä, kuinka huono juttu hyvinvointivaltio on ja kuinka paljon parempi olisi palata patriarkaattiin.

    Tämän artikkelin jälkeen Kaufman, Kimmel, Connel ja Hearn leimasivat miesasialiikkeen "menneisyyteen jämähtänäiksi patriarkaatin kannattajiksi". Lopulta, vuosien kuluttua tämä hokema "miehet menneisyydestä" kantautui Suomeen - jossa se oli tehokas leimakirves ja vihapuheen väline kaikkia tasa-arvosta kiinnostuneita miehiä kohtaan.

    Suomessa osa miesaktivisteista oli aluksi nettikirjoituksissaan varsin kiukkuisia, mutta nyttemmin toiminnan pääpaino on siirtynyt selkeästi miesten aseman parantamiseen, ei syyllisten etsimiseen.

    Jos kirjoitat joskus historiikkia miesasialiikkeestä, toivon, että toisit esiin myös tämän USA-taustan. Ilman sitä on vaikeaa ymmärtää, miksi Suomessa osoitellaan miesaktivisteja pyssyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista

      Pasi: "Kiitos Arto hyvästä kirjoituksesta. Se oli kuitenkin hieman "TANE:n miesjaoston sihteerin" kirjoittama, koska se sivuutti joitain tärkeitä osia ilmiön historiallista taustasta.

      Minusta on tärkeä ymmärtää, että tasa-arvopolitiikan jännitteisyys ja "fleimit" juontavat juurensa USA:han, jossa syntyi joskus 1970-luvun lopulla vihanpito naisjärjestöjen ja miesjärjestöjen välille."

      Arto: On melko pahantahtoista väittää, että TANE:n jaoston sihteerinä jättäisin jotain olennaista mainitsematta kenties ideologisista tai poliittisista syistä. Usko tai älä. Minä osaan työni. En tunne USA:ssa käytyä keskustelua. Minusta relevantimpi konteksti Suomelle on muut Pohjoismaat, joissa on myös ilmennyt feminismin- ja tasa-arvopolitiikan vastaista liikehdintää.

      Pasi: "Tästä vihanpidosta on - täysin turhaan - kantautunut laineita myös Suomeen (esimerkkinä vaikkapa Anne Moilasen artikkeli "Jo riitää miesasia-aktivismi", jota Moilanen väritti Tulva-lehden kanteen sijoitetulla lukijaa kohti osoittavalla pyssyllä)."

      Arto: Moilasen artikkeli oli ymmärrettävä ja odotettu reaktio miesasiamiesten räävittömään, henkilökohtaisuuksiin menevään ja faktoista piittaamattomaan kirjoitteluun. Artikkeli olisi voinut olla tosin vähän rakentavampi eikä barrikadeja rakentava. Kansikuva teksteineen oli mauton.

      Poista
  3. Miksi syyllisiä ei saa etsiä? Kun esimerkiksi Samapalkkaohjelman puheenjohtaja kirjoittaa Helsingin Sanomissa minun tutkimustani dissaavan kirjoituksen, joka sisältää väärää tietoa palkkatilastoista, on minun mielestäni täysin aiheellista etsiä ne syylliset, jotka väittävät, että naiset saavat keskimäärin vähemmän palkkaa Suomessa kuin miehet.

    Olen luvannut 30 000 euroa sille, joka todistaa, että naiset saavat vähemmän palkkaa tehtyä työtuntia kohden kuin miehet ILO 100 - samapalkkasopimuksen mukaisesti laskettuna. Eipä ole kahteen vuoteen löytynyt rahoille ottajaa. Eikö jo se kerro, kuinka valheellista tietoa Suomessa palkkatasa-arvosta levitetään?

    Pauli Sumanen

    VastaaPoista
  4. Oletko edelleen tätä mieltä:

    "Perhettä käsittelevässä tutkimuksessa on puolestaan unohdettu, että kyse on lähes poikkeuksetta miehen väkivallasta naisia ja lapsia kohtaan.

    Perheessä tapahtuva väkivalta on lähes poikkeuksetta miehen fyysistä väkivaltaa naista ja lapsia kohtaan.

    Tilastotietojen mukaan väkivallan tekijät ovat lähes poikkeuksetta miehiä."

    ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika härskejä ovat nuo Jokisen toisaalla tekemät väitteet. Ehkä hyväksyisisin ne, jos ne olisi humalpäissä julkaistu jossakin nettiblogissa, mutta, kun mies printauttaa tuota paperille selvin päin. No, toki minä ne hyväksyn paperillakin... sananvapaus ja kaikkea. Suomessa tulee saada nolata itsensä ihan julkisesti. Siihen tulee olla yhtäläiset oikeuden Jokisella ja Hirvisaarella.

      Teknisesti Jokinen ei välttämättä ole valehdellut, koska valehtelu tarkoittaa tietoista väärän tiedon levittämistä, ja koska tutkitun tiedon valossahan tuo piti paikkansa vielä joku vuosi takaperin - tosin vain koska naisten väkivaltaisuutta ei oltu tutkittu lainkaan (tai ei ainakaan suomenkielellä)... ja feministit pyrkivät siihen, että ei olisi tutkittu jatkossakaan (eli saamaan rahoituksen pois tutkimukselta, joka oli ensimmäisenä tuomassa valoa kyseiseen tabu-aihepiiriin).

      Mielestäni juurikin sellainen episodi, jossa nimenomaan naisliike toimi juuri vastakkainasettelijana, enkä usko, että vastakkainasettelu tulee (sieltä suunnasta ainakaan) vähenemään. Voitaisiinko tutkia esim. vääriä raiskausilmoituksia tai sitä kuinka isyysoikeudet viedään pois esim. vääristetyllä syytöksellä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Ja mikä paskasade siitä syntyisikään, jos tätä todella tutkittaisiin vieläpä valtion (tai Veikkauksen) rahoilla.

      Yhteiskunta, jossa tarkoitus pyhittää keinot, pelaa aikamoista uhkapeliä. En ole arvomonisti ja ymmärrän, että valhtelu itsessään voi olla ymmärrettävää (esim. "piilotteletko juutalaisia kellarissasi?"), mutta ei-totalitaristisessa yhteiskunnassa elettäessä politiikan piirissä valehtelu on kyllä aika riskaabeli. Jos perustelet valehtelun hyvillä tarkoitusperillä, niin entä, jos hyvien tarkoitusperien hyvyyskin nojaa samoihin valheisiin?

      Ennen kaikkea ymmärrän, miksi "ikävää" tutkimustietoa halutaan hävittää/unohtaa/vääristellä: se on itsekeskeisesti ajattelevan pyrkyrin oma etu asettua naisen puolelle tasa-arvon sijasta. Se on herrasmiesmäistä ja osoittaa "kypsyyttä".

      Poista
    2. ”Aika härskejä ovat nuo Jokisen toisaalla tekemät väitteet.”

      Ei koskaan kannata muodostaa mielipidettä asiayhteydestä irrotettujen sitaattien perusteella.

      ”tutkitun tiedon valossahan tuo piti paikkansa vielä joku vuosi takaperin - tosin vain koska naisten väkivaltaisuutta ei oltu tutkittu lainkaan”

      10 vuotta sitten käsitys väkivallasta lähes yksinomaan miesten tekemänä kohteesta riippumatta (miehet, naiset, lapset) perustui yleisiin uhritutkimuksiin, joita on tehty 80¬-luvulta lähtien ja poliisiin tietoon tulleeseen väkivaltaan, joka yhä antaa kuvan, että väkivallan tekijöistä n. 90 % on miehiä. Naisten uhritutkimuksia oli 90-luvun lopulla joka paljasti perheessä ja parisuhteessa tapahtuvan väkivallan ja sillä uhkailun suuremman määrän. V. 2010 tehty miesten uhritutkimus paljasta miehiin kohdistuvan väkivallan, mutta yhä senkin perusteella vakava ja pitkään jatkunut parisuhdeväkivalta kohdistuu naisiin.

      Poista
  5. Kirjoitusta voi lähteä tarkoituksella tulkitsemaan motivoivaksi tai hyssytteleväksi. On selvää, että TANE on toiminut miesasian suhteen laiskasti - toki sillekin voi keksiä taustasyitä miksi näin on tapahtunut.

    Kun kirjoittaa siitä, että suunta on muuttumassa, tämä on helppo tulkita varsin monella tavalla: joko puoluistuksena laiskalle linjalle, tai motivaationa tulevalle muutokselle (joko TANEn sisällä tai kansalaiskeskustelussa). Olen valitettavasti sen verran kyynistynyt, että en usko tasa-arvopoliittista valtaa pitävien millään tavoin ottavan asiaa nyt enkä lähitulevaisuudessakaan tosissaan. Aktiivinen miesasia on, jopa silloin, kun se ei astu naisen oikeuksia vastaan kuten esim. poikavauvojen ympärileikkaus- tai asevelvollisuuskysymyksessä, epäseksikästä ja huonosti myytävää... ja asevelvollisuuskysymyksen kohdalla toki lakisääteisesti jopa "ei-syrjivää", mikä ei tietenkään muuta totuutta miksikään vaan alleviivaa sen, että miehen syrjintä on jopa lakitekstiin kirjoitettu eikä ainoastaan ihmisten piilevissä asenteissa.

    Kun vielä usein puheissa tulee esille, että miesten rooli pitää korostaa naisasiassa, niin eikö se sitten haiskahda siltä, että TANE yrittää ainoastaan saada miehet mukaan aktiivisemmin profeministiseen (eikä suinkaan maskulistiseen) liikkeeseen.

    Melkein tekisi mieli kommentoida Laasasen poimimia sitaatteja kirjastasi "Panssaroitu maskuliinisuus: mies, väkivalta ja kulttuuri", mutta se on niin vahvasti off-topic, että en siihen ryhdy.

    Linkitän kuitenkin Laasasen blogin tähän, koska hän vaivautui kirjoittamaan pidemmän vastineen blogauksellesi:
    http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114341-miesjaoston-sihteeri-avautuu

    VastaaPoista
  6. Tuo onkin ihan mielenkiintoinen seikka, että miksi miehet eivät ymmärrä saamiaan etuja/oikeuksia. Ovatko nämä miesten kannalta vähemmän oleellisia?

    Esim. sukupuolikiintiöt erilaisissa edustusryhmissä eivät ole miesten kannlta kovinkaan oleelliset. Miehet ovat usein yliedustettuina, joten tarvetta mieskiintiöille ei ole, paitsi jossain ryhmissä, joihin miehet tuskin edes haluavat. Ja jos jossain on ryhmä, joka on naisten osalta yliedustettu ja jossa olisi tärkeää, että miehet olisivat mukana, niin kukaan ei vaivaudu siitä huomauttamaan. Ei vaivaudu, koska ketään ei kiinnosta. Asiamiesnainen vain myhäilee, että kerrankin näin päin ja 'äijät' vain häpeävät sitä, että joku joutuu ruikuttamaan 'akkojen' lailla.

    Armeijaan verrattuna palkkatasa-arvo, naisjohtajien määrä, naisiin kohdistuva väkivalta ja muut pinnalla olevat asiat ovat vain hyttysten ininää. Onko olemassa jokin ontumaton selitys, miksei naisille ole pakollista käydä 6+kk kestävää kriisinhallintapalvelusta tai vastaavaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Esim. sukupuolikiintiöt erilaisissa edustusryhmissä eivät ole miesten kannlta kovinkaan oleelliset."

      Tämähän oli mielenkiintoinen näkemys.
      Femistiksi julistautunut Heidi Hautala ilmaisi jokin aika sitten huolestumisensa poliittiseen päätöksentekoon liittyvän tausta-aineistojen ja asiantuntijalusuntojen tasapuolisuudesta
      “…lait ja ohjelmat saavat lopullisen muotonsa asiantuntijalausuntojen pohjalta. Asiantuntijoiden sukupuolijakauma havaittiin epätasaiseksi, mikä on omiaan vinouttamaan päätöksentekoa”
      -HH
      http://www.heidihautala.fi/2009/10/tasa ... taa-nakya/


      Tässä ovat Sosiaali- ja tervysministeriön tasa-arvoaisiain neuvottelukunnan viralliset asiantuntijatahot:

      Naisasialiitto Unioni ry
      Naisjärjestöjen Keskusliitto
      Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry
      Miessakit ry
      Profeministimiehet
      Suomen Unifem ry
      Eurooppanaiset ry
      Sukupuolentutkimus
      Naistutkimuksen yliopistoverkosto Hilma
      Minna, valtakunnallinen naistutkimus- ja tasa-arvoportaali
      Helsingin yliopisto, Kristiina-instituutti
      Tampereen yliopisto, naistutkimus
      Åbo Akademi, Institutet för kvinnoforskning
      Oulun yliopisto, naistutkimus
      Jyväskylän yliopisto, naistutkimus
      Joensuun yliopisto, naistutkimus
      Lapin yliopisto, naistutkimus
      SUNS, Suomen Naistutkimuksen Seura ry
      SUMS, Suomen Miestutkimuksen Seura ry
      Naistutkimus - Kvinnoforskning -lehti
      Akka-info
      Keskusta - Suomen Keskustanaiset ry
      Kokoomus - Kokoomuksen Naisten Liitto
      Kristillisdemokraatit - Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Naiset ry
      SDP - Sosiaalidemokraattiset Naiset
      Svenska folkpartiet - Svenska Kvinnoförbundet
      Vasemmistoliitto - Vasemmistonaiset
      Vihreä Liitto - Vihreät naiset ry

      Tuolla TANEssa on siis kaksi (2) miesjärjestöäkin:
      Miessakit ry ja Profeministimiehet
      -Profeministimiehet, no nimi puhuu jo omasta puolestaan… Noita hihhleita lienee Suomessa muutamia kymmeniä?
      Entäpäs tämä “Miessakit”?
      Miessakkien toiminnanjohtaja Tomi Timperi määritteli miessakkeja näin:
      “Järjestöllä ei ole eikä voi olla omaa kantaa mihinkään yhteiskuntapoliittiseen kysymykseen”
      “Miessakkien lähtökohtana ei ole toimia miesten asemaa parantavana intressijärjestönä.
      Miessakit ry:n tarkoituksena ei siis ole ajaa jäsenkuntansa eli miesten etuja eikä se siten ole intressijärjestö kuten valtaosa nykyisistä järjestöistä.”

      -Hah!

      Poista
  7. Tämä kirjoitus paljastaa nimimerkin tietämättömyyden. TANE:n varsinaiset jäsenet nimetään eduskuntavaalien tuloksen perusteella. Jäsenet kutsutaan suurimmista puolueista. Puolueet nimeävät henkilöt itse. He ovat siis puolueiden nimeämiä edustajia.

    Asiantuntijatahot päättää puolestaan STM ja tahot nimeävät henkilöt. Nykyisessä TANE:ssa on edustajat neljästä asiantuntijatahosta: Miesjärjestöjen keskusliitto, NJKL, NYTKIS ja SETA.

    Miesjaoston ja Sukupuoli ja valta –jaostojen varsinaiset jäsenet nimeää TANE ja hyväksyy STM. He edustavat puolueita. Asiantuntijatahot nimeää TANE ja hyväksyy STM. Tahot voi katsoa sivulta http://www.tane.fi.

    Näin ollen Howerin listan nimistä pötyä ovat esimerkiksi Miessakit, Suomen Unifem ry, Eurooppanaiset ry, Sukupuolentutkimus, Naistutkimuksen yliopistoverkosto Hilma, Minna, valtakunnallinen naistutkimus- ja tasa-arvoportaali, Naistutkimus - Kvinnoforskning –lehti, Akka-info, Keskusta - Suomen Keskustanaiset ry, Kokoomus - Kokoomuksen Naisten Liitto, Kristillisdemokraatit - Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Naiset ry, SDP - Sosiaalidemokraattiset Naiset, Svenska folkpartiet - Svenska Kvinnoförbundet, Vasemmistoliitto – Vasemmistonaiset, Vihreä Liitto - Vihreät naiset ry.

    Sukupuoli ja valta –jaostossa on kiertävä edustus eri yliopistojen nais- ja sukupuolentutkimuksella eli Howerin väitteistä poiketen kaikki eivät ole edustettuina samaan aikaan.

    Hower väittää, että ”TANEssa on siis kaksi (2) miesjärjestöäkin: Miessakit ry ja Profeministimiehet”.

    Näistä Miessakit ei ole edustettuna. Sen sijaan Hower ei pidä miesjärjestönä tai miesten ja poikien asioihin perehtyneinä tahoina esimerkiksi seuraavia tahoja: Miesjärjestöjen keskusliitto, Suomen Miestutkimuksen Seura ry, Väestöliitto (Miehen aika), Ensi- ja turvakotien liitto (Miesten keskus), Poikien talo.

    Howerin kirjoitus on siis enimmäkseen tuubaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esittämäni lista oli poimittu muutama vuosi sitten suoraan STM:n sivuilta.

      Hienoa, että painostuksen alla on ollut pakko ryhtyä ainakin kosmeettisiin korjaustoimiin.
      Helvetillinen feministityrannia alkaa vihdoin murentua ....

      Poista
    2. "Näin ollen Howerin listan nimistä pötyä...
      ...Howerin kirjoitus on siis enimmäkseen tuubaa."


      - Ymmärrän hyvin, että Jokinen pyrkii sumuttamaan.
      Niinkuin edellä totesin, koko lista oli poimittu SUORAAN STM:n sivuilta about v. 2009. Sen jälkeen kun metelöin asiasta Heidi Hautalan blogissa (nimim. Glowing) sitä on ilmeisesti "siivottu"

      http://www.heidihautala.fi/2009/10/tasa-arvon-pitaa-nakya/?lang=en

      Poista
  8. Arto Jokinen:
    "Vuonna 2009 perustettiin Miesten tasa-arvo, Vihreän liikkeen jäsenyhdistys Vihreä miesliike ja Vasemmistoliiton miespoliittinen työryhmä"

    Miesten tasa-arvo ry on kylläkin perustettu jo 2008.

    Yhdistyksen www-sivustolla ensimmäiset merkinnät on näköjään vasta vuoden 2009 puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sama virheellinen väite Miesten tasa-arvo ry:n perustamisen ajankohdasta toistuu Arton toimittamassa Mieskysymys-kirjassa.

      Mieskysymys-kirjassa ei tosin Miesten tasa-arvo ry:n nimeäkään ole osattu kirjoittaa oikein, vaan yhdistykseen viitataan kutsumalla sitä nimellä "Miehet ja tasa-arvo". huh huh

      Poista